Materialer, modeller og priser på en Christiania cykel

Den oprindelige Christiania cykel var en enkeltmandscykel, hvis stel var svejset sammen af to cykelstel. Den kaldtes en ”Pedersen cykel” og benævnes ofte ”Christiania cyklen”. Karakteristisk for denne cykels opbygning var, at sædet, som bestod af et trekantet stykke læder, var hængt op i stellet således, at man sad oprejst midt i cykelstellet og på denne måde havde et godt overblik over trafikken omkring sig. Til gengæld var denne type cykel ikke særlig god til at køre hurtigt på, pga. af sin særlige udformning.
Cyklerne i dag er ligeledes kreativt udformede og er ganske unikke indenfor dansk cykeldesign. Det er imidlertid de nye modeller med kasse, anhænger osv., vi betegner som Christiania cykler.
Christiania cykler er ikke billige – tværtimod. Til gengæld er cyklerne holdbare, lavet i god kvalitet og kan tages i brug med mange forskellige formål.
En Christiania cykels pris ligger mellem 9.500 kr. og 15.600 kr. Disse priser er uden tilbehør, dvs. man skal herudover betale for gear, lås, bagagebærer, kaleche og tilbehør til kassen. Alt afhængigt af valg af materiale, vil disse cyklers priser komme til at ligge mellem 11.050 for den billigste cykel (inkl. lås, kasse og gear). Den dyreste cykel vil koste ca. 19.350 kr. (inkl. lås, kaleche, gear og sele til børnene).
Cyklernes opbygning er lavet ud fra ganske enkle principper:
De primære materialer i en Christiania cykel er et aluminiumsstel med en kasse af finér foran. Både cyklens og kassens udformning kan variere, men hovedsageligt ligner de hinanden. Nogle cykler er bygget primært til transport af varer, mens andre er opbygget med henblik på transport af børn. Forskelligt tilbehør kan købes til cyklen, så som kaleche, dør til kassen osv. Man kan med andre ord samle sin cykel selv.
Cyklerne har alle bakgear, hvilket er praktisk, da det ellers kan være svært at vende med sin Christiania cykel på særligt smalle steder.
Cyklerne og deres ramme og anhænger er svejset eller loddet sammen af stål og aluminium. Dernæst er rammerne behandlet med Chrom, hvorefter cyklerne er lakerede, malede eller pulverlakerede. Kasserne er lavet af vandfast finér. Christiania cyklerne er trafiksikre pga. deres stabilitet på vejen og de er holdbare i al slags vejr på grund af valget af materialer i cyklerne.
En Christiania cykel er traditionelt blevet udviklet i dialog med brugerne og har været afprøvet igennem 30 år. De grundlæggende modeller af cyklen har været faste, mens man som sagt selv har kunnet samle sin egen cykel ud fra de bærende principper om holdbarhed, trafiksikkerhed, vejrbestandighed osv.

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s